woorden - betekenis
goedkope inktpatronen en toners

Talliet

Betekenis van "Talliet" volgens wikipedia:
In het jodendom is een talliet (Hebreeuws:????, Sefardische uitspr.) of talles (Nederlands-Jiddisch/Asjkenazische uitspr.) een vierhoekige omzoomd kleed met aan de vier hoeken draadjes, tzitziet geheten, die door mannen gedragen wordt tijdens het ochtendgebed. Er zijn twee versies:
- de talliet gadol (zie afbeelding). In de meeste Asjkenazische gemeenschappen dragen alleen mannen na het huwelijk een talliet; in Sefardische en in sommige Asjkenazische gemeenschappen, waaronder de Nederlandse en Duitse die de zogenaamde Jekkische gewoonte volgen, dragen jongens een talliet vanaf hun bar mitswa, hun dertiende verjaardag. Het wordt aangetrokken alvorens de tefilin gedragen worden, behalve op Jom Kipoer; dan wordt het de hele dag door gedragen, zelfs bij de avonddienst Kol Nidré (gebedsriemen worden niet gedragen op deze dag; ook niet op de andere hoofdfeestdagen en op sjabbat). Een talliet wordt gewoonlijk gemaakt van witte wol, katoen of zijde en heeft vaak blauwe of zwarte strepen op de uiteinden en een sierstrook aan één zijde, die indiceert welke kant de buiten- en bovenkant is die in de nek wordt gelegd. De vier hoeken van het kleed zijn bij de Portugese Joden met fraai borduurwerk versierd.
- de talliet kattan, vaak simpelweg tsietsiet genoemd: een soortgelijk rechthoekig kledingstuk met een gat in het midden (waardoor het hoofd komt), en draadjes (tsietsiet) aan de vier hoeken. Dit kledingstuk wordt in alle gemeenschappen door orthodox-joodse jongens (meestal al v.a. het derde jaar) en mannen onder de kleding gedragen, meestal onder een overhemd. Vaak (maar niet altijd) laat men de draden buiten de broek hangen. Het kledingstuk dragen doet de Tora-verplichting vervullen dat wanneer men een kledingstuk draagt met vier hoeken, er aan alle vier de hoeken van dit kledingstuk zgn. schouwdraden, de tsietsiet, behoren te hangen. Omdat men de draden zal aanschouwen, bestaat het gebruik de draden niet onder de kleding te laten maar van onder het bovenhemd te laten komen.
Dit is slechts een flard van de hele tekst. Er is uiteraard veel meer info te vinden op het fantastische wikipedia. Lees de actuele tekst hier.

Spellingsinfo te vinden op het onvolprezen woordenlijst.org:
[tal·liet], het

Het aantal letters van Talliet is 7

Woorden waarin "Talliet" helemaal voorkomt:
- Kristalliet

Woorden die je volledig kan terugvinden in "Talliet":
- Al
- Ie
- Iet
- Tal

Woorden die je kan vormen gebruik makend van de letters van "Talliet", in willekeurige volgorde:
- Ai
- Al
- Alt
- Ei
- El
- Ia
- Ie
- Iel
- Iet
- IT
- La
- Lat
- Latei
- Lei
- Lel
- Let
- Lil
- Lila
- Taël
- Taille
- Tal
- Talie
- Te
- Teil
- Tel
- Tet
- Tiet
- Til
- Titel

"Talliet" bevat de volgende letters:
- 1 x a
- 1 x e
- 1 x i
- 2 x l
- 2 x t

De MD5-hash van het woord "Talliet" is: c078b7ad1c62d48f0cbbca9920e78a7a
MD5 (Message Digest Algorithm 5) is een veelgebruikte cryptografische hashfunctie met een 128-bit hashwaarde. MD5 is als internetstandaard (RFC 1321) gebruikt in vele veiligheidstoepassingen en wordt ook gebruikt om de integriteit van bestanden te controleren.

De SHA1-hash van het woord "Talliet" is: 81d038c3816def7073a5e99bf114893626b1fa7a
De SHA-familie (Secure Hash Algorithm) is een verzameling gerelateerde cryptografische hashfuncties ontworpen door de Amerikaanse National Security Agency en gepubliceerd door het Amerikaanse National Institute of Standards and Technology.

Via Rot13 encodering wordt "Talliet" omgezet in: "Gnyyvrg"
Rot13 is een simpel encryptiealgoritme. Het behoort tot de Caesarrotaties (waarbij een alfabet gebruikt wordt dat een aantal plaatsen verschoven is). Het idee is om letters dertien plaatsen op te schuiven in het alfabet, en bij de Z weer terug te gaan naar de A.


Lista de palabras
Betekenis en definitie van heel wat Spaanse woorden.

Liste de mots
Wie een uitstap naar Frankrijk plant, kan zich alvast onderdompelen in de Franse taal.

Inktpatronen
De goedkoopste toners en inktpatronen. Zowel originele als compatibele producten.

Chinese vertalingen
China Connection: vertalingen en tolken Chinees-Nederlands, zowel vrij als beëdigd.
© woordenlijst.eu